Page 69 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 69

                            χρόνια 1931-2021
  69 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διορθική βιοψία προστάτη (TRUS-biopsy) εφαρμόζεται ευρέως για την διάγνωση των κακοήθων νεοπλασμάτων του προστάτη. Γίνεται συνήθως σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου αλλά μπορεί όμως να είναι επίπονη για τους ασθενείς. Με την παρούσα τυχαιοποιημένη μελέτη εξετάσαμε την υποκειμενική ένταση του άλγους των ασθενών που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικές τεχνικές.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Κατά την περίοδο Νοε 2018-Μαρ 2020 (16 μήνες), 50 ασθενείς με κλινική υποψία παρουσίας καρκίνου του προστάτη υποβλήθηκαν σε TRUS-biopsy. 39 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε τοπική ενδοορθική αναισθησία με gel ξυλοκαΐνης 1% (ΟΜΑΔΑ 1, n=18) μόνο, είτε σε συνδυασμό με περιπροστατική διήθηση 10 ml ενέσιμης ξυλοκαΐνης 2% (ΟΜΑΔΑ 2, n=21). Για την διενέργεια της βιοψίας χρησιμοποιήθηκε η ίδια τυποποιημένη τεχνική και προετοιμασία, ενώ από τους ασθενείς θα ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τον πόνο που αισθάνονται κατά την διάρκεια της βιοψίας σε κλίμακα από 0-10 (VAS score) με το 0 να αντιστοιχεί σε καθόλου πόνο και το 10 σε υπερβολικά δυνατό πόνο, χωρίς να χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό συστηματικά. Η ίδια βαθμολόγηση θα επαναλήφθηκε αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας. Η μελέτη εγκρίθηκε από το τοπικό επιστημονικό συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε με έγγραφη συναίνεση των ασθενών. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SΤΑΤΑ (Release 16. 2019 TX: StataCorp LLC), με επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας το p=0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς των δύο ομάδων είχαν παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά. Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στο VAS score κατά την διάρκεια της βιοψίας (p=0,16), μετά την βιοψία (p=0,95), καθώς και στη διαφορά πριν και μετά την βιοψία (p=0,15). Στο μοντέλο πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης καμία παράμετρος δεν συσχετίσθηκε με την ένταση του πόνου (PSA, μέγεθος προστάτη, ηλικία ασθενούς, προηγούμενη εμπειρία βιοψίας)(R2=0,45, p=0.09).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε αυτή μελέτη, η εκτέλεση βιοψίας προστάτη με την χρήση ενδορθικού gel ξυλοκαΐνης μόνο, φάνηκε να είναι αρκετή για τον έλεγχο του υποκειμενικού άλγους των ασθενών.
      P005
         ΜΑΛΑΚΟΠΛΑΚΙΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΜΙΜΟΥΜΕΝΗ ΟΓΚΟ
Στέργιος Γκάτζος1, Κωνσταντίνος Γραικος1, Αθανάσιος Κλαμπάτσας1, Μιχαήλ Παπασταύρου1, Γεώργιος Μαρλάς1, Νικόλαος Δατσέρης1, Νικόλαος Βαραγκάς1, Αχιλλέας Οικονόμου1, Δημήτριος Σαπουντζής1, Γεώργιος Μουστάκας1, Σωτήριος Σαμαράς2
1 Ουρολογικό- Ογκολογικό, Ανθ Θεαγενείο
2 Ουρολογικό-Ογκολογικό, Ανθ Θεαγενείο
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μαλακοπλακία με χαρακτηριστικά κοκκιωματώδους φλεγμονής εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς > 50 ετών με υπεροχή στις γυναίκες. Το συχνότερα προσβαλλόμενο όργανο είναι η ουροδόχος κύστη. Η παθογένεση είναι ελάχιστα κατανοητή, αν και θεωρείται ότι προκαλείται από ελαττωματικά μακροφάγα . Παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον περιστατικό μαλακοπλακίας ουροδόχου κύστης μιμούμενη όγκο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ: Αφορά άνδρα 76 ετών με ευμεγέθη όγκο ουροδόχου κύστεως και μεγάλη εξωκυστική επέκταση. με εξεργασία 6,8 χ 5,1 cmστην ουροδόχο κύστη, διήθηση περικυστικού λίπους (εικ.1) και με φλεγμονώδη στοιχεία στο επιχώριο λίπος. Κυστεοσκοπικά, ανευρίσκεται συμπαγής όγκος ευρείας βάσεως στο θόλο. Διενεργήθηκε TUR–BT. Ο ανοσοιστοχημικός έλεγχος έδειξε τεμάχια με πυκνά διατασσόμενα ιστιοκύτταρα (CD68+LMW). Οι ιστοχημικές χρώσεις για PAS και αιμοσιδηρίνη απέβησαν αρνητικές. Βάσει Ιστολογικής εξέτασης και Θετικής καλλιέργειας ούρων, χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή (για μακροφάγα) με κινολόνη και τριμεθοπρίμη – σουλφαμεθοξαζόλη, για > 2 μήνες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η νέα MRI (εικ. 2), έδειξε ελάττωση της εξεργασίας : 4,9 χ 1,4cm έναντι της αρχικής (6,8 χ 5,1 cm) χωρίς διήθηση της ουροδόχου κύστεως. Μετά πάροδο μηνός , ο ασθενής υπεβλήθη σε νέα TUR-βιοψία, της οποίας η ιστολογική απέβη αρνητική για κακοήθεια. Συνέχιση της αντιβιοτικής αγωγής. Σε νέα MRI,, εμφανίζεται σαφής βελτίωση των ευρημάτων (που αφορούν συνδυασμό φλεγμονωδών και ινωδών στοιχείων) και απεφασίσθη, τακτική παρακολούθηση και νέος απεικονιστικός επανέλεγχος, ο οποίος μετά 2/ μήνου (εικ.3) ήταν βελτιωμένος όπως και ο κυστεοσκοπικός έλεγχος ήταν φυσιολογικός.
     P004
        ΑΛΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ: ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Γεώργιος Γιώβης1, Κώστας Χόνδρος2
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου
2 Ουρολογικό ιατρείο, Ιατρικό Κρήτης (AFFIDEA)
             





































































   67   68   69   70   71