Page 141 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 141

                            χρόνια 1931-2021
  141 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: 35 ασθενείς (17 άνδρες και 18 γυναίκες) αντιμετωπίστηκαν με ECIRS την τελευταία τριετία σε 1 κέντρο, για μεγάλους νεφρικούς λίθους μέσης διαμέτρου 2,6 εκατοστών (1,8-3,1). 19 είχαν λίθους του αριστερού νεφρού και 16 του δεξιού. Ήταν ηλικίας 16 έως 77 ετών και είχαν BMI 25 με 31 και ASA score (American Society of Anesthesiologists) 2-3. Σε 19 τοποθετήθηκε pigtail τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα. Τα ουρητηροσκόπια STORZ Flex2s και ψηφιακό Wiscope μιας χρήσης, αλλά και το εύκαμπτο ουρηθροκυστεοσκόπιο χρησιμοποιήθηκαν για το παλίνδρομο σκέλος της επέμβασης. Τα νεφροσκόπια STORZ 24 Fr και το Lahme R.Wolfe 15Fr χρησιμοποιήθηκαν για το διαδερμικό σκέλος. Η διαστολή της διαδερμικής πρόσβασης πραγματοποιήθηκε με διαστολείς Amplatz μέγιστης διαμέτρου 26 Fr, ενώ ουρητηρικά θηκάρια 10-12 Fr της Rocamed χρησιμοποιήθηκαν στον ουρητήρα. Η σύστοιχη πλευρά της επέμβασης εγείρεται κατά 30 μοίρες. Τα πόδια του ασθενή βρίσκονται σε άνετη ευθεία θέση στο χειρουργικό τραπέζι σε αντίθεση με άλλες τροποποιήσεις της ύπτιας θέσης. Έτσι, εξασφαλίζεται άφθονη επιφάνεια εργασίας και εργονομική πρόσβαση της ουρήθρας με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο. Πρόσβαση στο πυελοκαλυκικό σύστημα και προοδευτική διαστολή πραγματοποιείται υπό ακτινοσκόπηση και με άμεση όραση με το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο ελαχιστοποιώντας την έκθεση στην ακτινοβολία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 2,2 ώρες (1,8-3,1). 1 ασθενής μεταγγίστηκε με 2 μονάδα αίματος και 5 ασθενείς παρουσίασαν μετεγχειρητικό πυρετό (Clavien-Dindo I-II). Σε 33 ασθενείς τοποθετήθηκε pigtail διεγχειρητικά. 6 ασθενής χρειάστηκαν επαναληπτική ουρητηροσκόπηση για υπολειπόμενη λιθίαση. Όλοι οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι λίθου 3 μήνες μετά την επέμβαση σε διακοιλιακό υπερηχογράφημα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ECIRS με την Αθηναϊκή τροποποίηση αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση πολύπλοκων νεφρικών λίθων. Συνδυάζει την άνεση του χειρουργού και του ασθενή, αποφεύγοντας την υψηλή ενδονεφρική πίεση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Το ουροθηλιακό καρκίνωμα ουροδόχου κύστης με πλασμακυτταροειδή μορφολογία αποτελεί έναν σπάνιο τύπο νεοπλάσματος του ουροποιητικού (1-3% των διηθητικών ουροθηλιακών νεοπλασμάτων) με καθορισμένα κλινικά και παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά. Στην παρούσα εργασία συζητάται περιστατικό πλασματοκυτταροειδούς ουροθηλιακού καρκίνου ουροδόχου κύστης και παρουσιάζεται η χειρουργική του αντιμετώπιση με ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή, πυελική λεμφαδενεκτομή και ενδοσωματική εκτροπή ούρων.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Γυναίκα 63 ετών (πρώην καπνίστρια με ιστορικό Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2) παραπέμφθηκε από τρίτο νοσοκομείο για άμεση (primary) ριζική κυστεκτομή και εκτροπή ούρων μετά από διάγνωση πολύ υψηλού κινδύνου (highest risk) μη μυοδιηθητικού καρκίνου ουροδόχου κύστης. Αναφέρεται ιστορικό εμμένουσας μακροσκοπικής αιματουρίας και 2 διουρηθρικές εκτομές όγκου ουροδόχου κύστης (Ουροθηλιακό καρκίνωμα, pT1 High Grade και CIS). Η σταδιοποίηση με CT ΑΟΚ δεν ανέδειξε ευρήματα πυελικής λεμφαδενοπάθειας ή μεταστατικής νόσου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ασθενής υποβλήθηκε σε ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή, πυελική λεμφαδενεκτομή και ενδοσωματική εκτροπή ούρων με ουρητηροειλεοδερμοστομία. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 5 ώρες και 45’ και η απώλεια αίματος ήταν 320cc. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν γενικά ομαλή και η ασθενής κρίθηκε έτοιμη για εξιτήριο την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Η παθολογοανατομική και ανοσοϊστοχημική εξέταση του παρασκευάσματος ανέδειξε πλασματοκυτταροειδές ουροθηλιακό καρκίνωμα με παρουσία κυττάρων μορφολογίας σφραγιστήρος δακτυλίου και εκτεταμένη διήθηση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και των εξωκυστικών ιστών. Τα περικυστικά χειρουργικά όρια ήταν διηθημένα σε μεγάλο βαθμό με το νεόπλασμα να είναι μη ορατό διά γυμνού οφθαλμού αποκλείοντας τη μέτρηση του μεγέθους εξωκυστικής επέκτασης (pT3a pN0 R1). Η ασθενής επανασταδιοποιήθηκε 3 μήνες μετά την επέμβαση χωρίς ένδειξη υποτροπής και αυτήν την περίοδο υποβάλλεται σε επικουρική χημειοθεραπεία (Gemcitabine/Cisplatin) με πλάνο χορήγησης επικουρικής ακτινοθεραπείας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το πλασμακυτταροειδές ουροθηλιακό καρκίνωμα ουροδόχου κύστης αποτελεί εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου που συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σε γενικές γραμμές η πρόγνωσή του κρίνεται ως πτωχή. Η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων (multidisciplinary approach) για τη βελτίωση της πρόγνωσης.
      P128
         ΠΛΑΣΜΑΚΥΤΤΑΡΟΕΙΔΕΣ ΟΥΡΟΘΗΛΙΑΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
– ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΟΥΡΩΝ Νικόλαος Κωστακόπουλος1, Γρηγόριος Αθανασιάδης1, Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος1
1 Department of Urology, Aberdeen Royal Infirmary, NHS Grampian, Aberdeen, Scotland, United Kingdom
             











































































   139   140   141   142   143