Page 121 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 121
χρόνια 1931-2021
121 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί το 7% στα αίτια θανάτου στους άνδρες και 11%στο συνολικό πληθυσμό. Το 25% των ασθενών που νοσούν απο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως εμφανίζουν μυοδιηθητικό καρκίνο το ποίο συνοδεύεται με χειρότερη πρόγνωση όσο αφορά τη νόσο. Η ριζική κυστεκτομή παραμένει η gold standard θεραπεία σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου νόσο του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως .Ο σκοπός μας είναι να αναφέρουμε την εμπειρία μας καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρήζουν θεραπείας με κυστεκτομή τα τελευταία χρόνια και να εξετάσουμε τη θνησιμότητα, τα παθολογικά και τα ογκολογικά αποτελέσματα στην προ αναφερθείσα κατηγορία ασθενών. Οι επιπλοκές κατηγοριοποιήθηκαν με το συστήματα Clavien-Dindo.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Αναλυτικά από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 υπεβλήθησαν σε ριζική κυστεοπροστατεκτομή/ κυστεκτομή 32 ασθενείς. Από τις 32 οι 18 πραγματοποιήθηκαν το έτος 2019 ενώ τα 2 προηγούμενα έτη πραγματοποιήθηκα 7 το 2017 και 7 το 2018. Από τους ασθενείς οι 28 ήταν άνδρες και οι 4 γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 67 έτη(50-83). 8 ασθενείς εξ αυτών ήταν απο 75 ετών και άνω και υψηλού χειρουργικού κινδύνου - κατά ASA Score μεγαλύτερου ή ίσου με 3. Αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών, πρώιμες , απότοκες επιπλοκές και τα παθολογοανατομικά αποτελέσματα. Σε 12 ασθενείς πραγματοποιήθηκε ουρητηροδερμοστομία και σε 20 ουρητηροειλεοδερμοστομία κατά Bricker.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι επιπλοκες ταξινομήθηκαν με το σύστημα Clavien-Dindo ως εξής: Grade 1=76% , Grade 2=6%, Grade 3=9%, Grade 4=6% και Grade 5=3%. Η πιο συχνή επιπλοκή ήταν ο ειλεός σε ποσοστό 12%. Ένας ασθενης απεβίωσε στην άμεση μετεχγειρητική περίοδο(14ή μέρα). H παρακολούθηση των ασθενών ήταν απο 6 εως 36 μήνες. Το 75% παραμένει εν ζωή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματά μας αξιολογούν τη ριζική κυστεκτομή ως αποτελεσματική θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μας τα τελευταία 3 χρόνια πάνω στην συγκεκριμένη επέμβαση . Η συσσώρευση εμπειρίας και ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων ανά έτος, είναι απαραίτητα ούτως ώστε να εμφανίζονται οι επιπλοκές στο χαμηλότερο πιθανό επίπεδο και ταυτόχρονα να επιτευχθεί το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα και η ποιότητα ζωής για τον ασθενή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία του καρκίνου είναι μια τραυματική και στρεσογόνος διαδικασία. Οι ασθενείς με καρκίνο ουροδόχου κύστης βιώνουν αρκετές ψυχολογικές προσαρμογές όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου. Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να διερευνηθεί το άγχος σε ασθενείς με μη μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκε το άγχος των ασθενών με τη χρήση του ερωτηματολογίου STAI-Y,το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη στο STAI-Y1 και στο STAI-Y2, όπου διερευνά το καταστασιακό και το γενικό άγχος αντίστοιχα. Οι ασθενείς μελετήθηκαν δύο βδομάδες πριν το χειρουργείο, 3,6 και 12 μήνες μετά από αυτό κ ενώ βρίσκονταν υπό ενδοκυστική θεραπεία με BCG ή επιρουμπικίνη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στη μελέτη εντάχθηκαν 108 ασθενείς (97 άνδρες και 11 γυναίκες) κατά τη περίοδο 2018-2020 με πρωτοεμφανιζόμενο όγκο και απουσία ψυχικών διαταραχών. Η πλειοψηφία ήταν άνω των 66 ετών. Όσον αφορά τις συνήθειες, το 35,2% δεν εκτέθηκε ποτέ στο αλκοόλ, το 11,1% δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ το 55.6% ήταν πρώην καπνιστές. Η ανάλυση επιβεβαίωσε μια μακροχρόνια μείωση του άγχους κατάστασης (προεγχειρητικά STAI-Y1: 41,2, 12 μήνες STAI-Y2: 33, p = 0,001). Σε αντίθεση με αυτές, οι αναφορές STAI-Y2 ήταν συνεπείς στα χρονικά σημεία (p = 0,945). Συνολικά, τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, οι συνήθειες και η χορηγούμενη θεραπεία δεν επηρέασαν το μετεγχειρητικό άγχος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στη μελέτη μας παρατηρήθηκε βελτίωση στα επίπεδα του καταστασιακού άγχους κατά την παρακολούθηση μετά από το χειρουργείο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και το άγχος γι αυτό απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.
P094
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΗ ΜΥΟΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Αναστάσιος Καρατζάς, Αλέξανδρος Βαιούλης, Κωνσταντίνος Περιβολιώτης, Κωνσταντίνος Μπονώτης, Σταύρος Γκράβας, Βασίλειος Τζώρτζης, Ιωάννης Ζάχος, Αθανάσιος Οικονόμου
Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
P093
ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΟΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ/ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ. «O ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.
Νικόλαος Καρακάσης1, Ιωάννης Καριώτης1, Ευάγγελος Μουρτζίλας1, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος1, Άννα Παπακωνσταντίνου1, Γεώργιος Τσακαλδιμης1, Νικόλαος Καλογεράς1, Απόστολος Παπαλάκης1
1 Ουρολογιή Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος"