Page 130 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 130
χρόνια 1931-2021
130 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 103 ασθενείς (73 άνδρες, 30 γυναίκες, μέση ηλικία 51,78) που εξετάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με κολικό του νεφρού από τον Οκτώβριο του 2020 έως το Μάιο του 2021. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο με λήψη γενικής αίματος και σε απεικονιστικό έλεγχο όπου επιβεβαιώθηκε η παρουσία λίθου στον ουρητήρα. Η αυτόματη αποβολή του λίθου επιβεβαιώθηκε είτε από τον ασθενή με την αποβολή σε δοχείο είτε με νέο απεικονιστικό έλεγχο 20 ημέρες μετά το πρώτο επεισόδιο του κολικού. Οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς τους οποίους ο λίθος αποβλήθηκε αυτόματα (ομάδα Α) και σε αυτούς που δεν αποβλήθηκε (ομάδα Β). Από τη γενική αίματος υπολογίστηκαν οι δείκτες της συστηματικής φλεγμονώδους απάντησης όπως είναι ο λόγος ουδετερόφιλων/λεμφοκυττάρων (NLR) και ο λόγος μονοκυττάρων/λεμφοκυττάρων (ΜLR). Η στατιστική ανάλυση (t-test) πραγματοποιήθηκε με το IBM SPSS Statistics 26 με επίπεδο σημαντικότητας p<0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ/ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε αυτόματη αποβολή του λίθου σε 65 (63,1%) ασθενείς (Ομάδα Α) ενώ σε 38 (36,89%) παραμονή του λίθου (Ομάδα Β). Στην ομάδα Α ο δείκτης NLR κατά μέσο όρο ήταν 2,86 με τυπική απόκλιση 1,65 και ο δείκτης MLR ήταν 0,26 με τυπική απόκλιση 0,11. Αντίστοιχα στην ομάδα Β ο δείκτης NLR κατά μέσο όρο ήταν 6,24 με τυπική απόκλιση 4,46 και ο δείκτης MLR ήταν 0,42 με τυπική απόκλιση 0,28. Οι δείκτες NLR και MLR είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι στην ομάδα Β σε σύγκριση με την ομάδα Α. Η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση του οργανισμού φαίνεται ότι δυσχεραίνει την αυτόματη αποβολή του λίθου.
P110
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑΣ Α
Άρης Καλτσας1, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου2, Αθανάσιος Ζαχαρίου1, Φώτιος Δημητριάδης3, Σοφία Βακαλοπούλου4, Σοφία Χισσάν4, Ελευθερία Χατζημιχαήλ2, Έλενη Καψάλη2, Ιωάννης Γιαννάκης1, Ιωαννης Χαμπηλομάτης1, Νικόλαος Σοφικιτής1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Ιωάννινων
2 Αιματολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Ιωάννινων
3 Ουρολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
4 Αιμορροφιλικό Κέντρο Βόρειου Ελλάδος, Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: H επίκτητη αιμορροφιλία Α είναι σπάνια αυτοάνοση διαταραχή με ετήσια επίπτωση 1/106 στο γενικό πληθυσμό. Οφείλεται στην εμφάνιση αυτοαντισωμάτων (ανασταλτή) έναντι του παράγοντα VIII (FVIII) της πήξης. Η πτώση των επιπέδων του FVIII προκαλεί αιμορραγικές εκδηλώσεις (εκχυμώσεις, αιματώματα, αιμορραγίες πεπτικού, αιματουρία, ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες). Στο ήμισυ των περιπτώσεων είναι δευτεροπαθής λόγω κακοήθειας, αυτοάνοσου νοσήματος, κύησης κλπ, ενώ στο έτερο 50% των ασθενών δεν ανευρίσκεται συνοδός κατάσταση και χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Άνδρας, 62 ετών, χωρίς προηγούμενο ατομικό ή οικογενειακό αιμορραγικό ιστορικό, νοσηλεύτηκε στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λόγω μακροσκοπικής αιματουρίας με παράταση aPTT (69.5 sec), φυσιολογική τιμή αιμοπεταλίων (400 x 109/L) και INR (0.99). Στη συνέχεια εμφάνισε προοδευτική επιδείνωση της κλινικής εικόνας με εκτεταμένες εκχυμώσεις και αιματώματα στα άκρα και αύξηση του aPTT (128.6 sec).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο προσδιορισμός των επιπέδων του FVIII ανέδειξε τιμή
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε περίπτωση μεμονωμένης και ανεξήγητης παράτασης του aPTT σε συνδυασμό με μακροσκοπική αιματουρία, το ενδεχόμενο επίκτητης αιμορροφιλίας πρέπει να εμπεριέχεται στη διαφορική διάγνωση, διότι η πρώιμη ανίχνευση αυτής της ιδιαιτέρως σοβαρής και δυνητικά θανατηφόρας οντότητας, οδηγεί σε άμεση έναρξη θεραπείας και βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η TURBE-P συνδυάζει διουρηθρική εκπυρήνιση και εκτομή του προστάτη με διπολικό σύστημα “Turis”.
P111
TURBE-P . TRANSURETHRAL RESECTION AND BIPOLAR ENUCLEATION OF PROSTATE. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ.
Αλκιβιάδης Γρηγοράκης1, Σπυρίδων Σιμάτης1, Χαράλαμπος Κυπραίος1, Ιωάννης Ξωξάκος1, Παντελής Κήτος1, Παντελής Πολιτίδης1, Στέφανος Στεφανάκης1
1 Ουρολογική κλινική, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα